čokoládová duša

28. května 2016 v 11:13

Áno viem že pre nás je čokoláda pomaly smrteľný hriech :). Ale ruku na srdce, koľké sa jej úplne vyhýbame? Skôr než sem hodím včerajší jedálniček napíšem niečo o čokoládke, tej zvodkyni.
  1. BIELA ČOKOLÁDA - no bez kakaa čiže mne chutí najmenej. Do varenia a pečenia sa nepoužíva najlepšie lebo sa rýchlo suší. Najlepšie je rozpustiť ju tak aby bola polotekutá a hneď dať z ohňa dolu a až potom primiešať napr tuk alebo maslo. Takto sa nevysuší a určite späť stuhne pokiaľ ju chcete ako polevu alebo si vyrobiť vlastnú čokoládu. Takisto sa v tomto stave dá zmiešať s kokosom na rafaelo alebo zapracovať do cesta prípadne plnky. Dodatočne už netreba používať žiaden cukor. Môj osobný favorit je recept na Koko. Zohrejete trochu smotany na šľahanie, odstavíte, rozpustíte v tom bielu čokoládu a trošku bio kokosového oleja, môžete pridať vanilku a štipôčku maličkú soli. Nakpniec primiešate kokos a dáte stuhnúť na nic do chladničky. Ráno viete urobiť guľky alebo tučinky a oliať ich horkou/ mliečnou čokoládou. Ďalší super recept je rozpustiť bielu čokoládu s triškou kokosoveho oleja alebo kladického masla a primiešať matcha prášok - vyliať do formičiek alebo na dosku na alobal.Kalorické bomby :)
  2. MLIEČNA ČOKOLÁDA - už z názvu je jasné že by mala obsahovať mlieko alebo smotanu a minimálne 32% kakaa. V zásade čím vic kakaa tým menej sa pri pečení suší a lepšie sa rozpúšťa. Perfektný je krém z rozpustenej čokolády v troche smotany na šľahanie a rozmiešaný s mascarpone. Ďalšia kalorická bomba ;)
  3. ČOKOLADA NA VARENIE - od 25% kakaa, neobsahuje mlieko. Je mastná a dobre sa s ňou pracuje. Ale fakt len na polevy a pečenie odporúčam.
  4. HORKÁ ČOKOLÁDA - mala by mať 43 a viac % kakaa a nemala by obsahovať mlieko. Je dobra úplne na všetko - pečenie varenie polevy posýpky atď...
  5. 50% - 60% - toto je taký Zlatý stred. Dobre sa s ňou pracuje, majú ju radi aj ľudia čo nemusia až tak horké a super sa kombinujr v dezertoch - kyslé ovocie, sladký krém, horká čokoláda. Je to super voľba (aj finančne keďže 52% sa v lidli a kauflande da kúpiť od 0,34€ za 100g.) do čokoládovej fontány.
  6. 62% - 75% - toto sú už skôr čokolády na vychutnávanie ako na pečenie. Ešte ako topingy alebo v hoblinkovej forme na dezertoch pôsobia luxusne. Chuť je už viac horká ako Sladká. Túto ešte ocenia aj bežní konzumenti.
  7. 76% - 85% - výrazne horká a vyslovene na vychutnávanie. Na takú čokoládu už treba byť čokoholikom. Zároveň je taká čokoláda vhodná na diétu aj monodiétu. Energeticky je to okolo 650kcal na 100g a pri monodiete sa odporúča jesť max 300g denne. Ale z vlastnej skúsenosti viem že po 20g máte na ďalšie dve hodiny pokoj od jedla :D. Navyše 85% čokoládka vám chuť na sladkēlé uspokojí a už na ďalšiu nemáte chuť ( naopak mliečna vyvoláva chuť na ďalšie sladké). Čokoláda je okrem sladkej a horkej v istom momente aj kyslá ako keby ovocná
  8. 86% - 99% - toto je iná káva...teda čokoláda. Osobne som skúsila 90% a to sa cmúľať a vychutnávať nedalo. Chuť je horko-kyslá. No ako keby ste si rozpustili kakaový ptášok v lyžičke masla. Čokoláda poputovala do brownieho ;) nakoniec. Neviem ako sa využíva taká vysokopercentná čoklit...asi na zdobenie a možno ochucovanie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama